Ongeplaatst……

Ongeplaatst……

Voor de tweede maal op rij is er geen plaatsing geweest van een artikel in de Goudse post.

Na een lang en goed gesprek met de nieuwe eindredacteur hebben we bevestiging dat het plaatsen van de artikelen vanaf december weer als vanouds zal gebeuren.

Om u toch de kans te geven het artikel te lezen plaatsen we het op onze blog.

 

Het begin van de moderne muziek

1894 is het jaar waarin Claude Debussy de eerste moderne compositie schreef en een einde maakte aan het tijdperk van de romantische muziek.
Claude was een eenvoudige komaf, binnen het gezin waar hij opgroeide werd weinig aan muziek gedaan. Toch werd hij al vroeg ontdekt door een vriendin van Frederic Chopin en begon op zijn tiende zijn opleiding aan het conservatorium in Parijs.
Later zou Debussy door een ontmoeting met een bijzondere vrouw, Nadezjda von Meck , de kans krijgen zich muzikaal te ontwikkelen. Zij nam hem mee naar onder andere Portugal en Rusland waar hij door haar werd aangesteld als leraar voor haar kinderen.
Tijdens een groot deel van zijn leven was Claude beïnvloed door het symbolisme in de literatuur en Richard Wagner. Terwijl de invloed van Wagner af nam werd de invloed van dichters als Mallarmé en Verlaine meer merkbaar in zijn muziek. Nadat Claude, tijdens de wereldtentoonstelling van 1889, kennis had gemaakt met de muziek van niet Europese culturen, veranderde zijn muziek. vooral de Indonesische gamelan muziek werd omarmd. Omdat zijn muziek niet meer pastte bij de regels van de romantische muziek noemde men het impressionisme, een naam die gekscherend ook aan de stijl van schilderen was gegeven. Claude Debussy heeft zich altijd verzet tegen deze term voor zijn muziek, de vergelijking noemde hij letterlijk imbeciel. In 1894 Schreef Claude Debussy ‘prelude a l’apres-midi d’un faune’, gebaseerd op een gedicht van Mallarmé  waarin de belangrijkste vernieuwing binnen de muziek te horen is. De verandering die begint met Claude Debussy gaat nog steeds door, ook in de muziek van nu. 1894 is ook het jaar waarin Kipling zijn jungeleboek schrijft en in New York de eerste filmvoorstelling te zien is. Veel later, in 1967, onderschrijft Walt Disney het belang van de muziek van Debussy door in de film Junglebook elementen van het “impressionisme” van Debussy te verwerken. Horror, romantiek, humor ieder filmgenre heeft zijn eigen muziek, zijn eigen herkenbare klank, mede mogelijk gemaakt door Claude Debussy.

Claude Debussy overleed in 1918 aan de gevolgen van kanker.

Muziek van onder andere Debussy is te horen tijdens het matinee in het Huis van de Stad waar het Aiolos kwartet op vrijdag 29 november om drie uur haar programma, van een zwoel briesje tot een gepassioneerde storm, speelt. Dit concert is gratis toegankelijk en wordt u aangeboden door stichting Musecology in samenwerking met Goudse ondernemers.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.