Het Museumhavencafe

Het Museumhavencafe

Het museumhavencafé weer op de Goudse kaart.

Naast vele prachtige monumenten heeft Gouda ook minder bekende pareltjes. Een zo’n pareltje is de Museumhaven. In de havenkom bij de Mallegatsluis en aan de Turfsingel liggen bewoonde bedrijfsschepen uit het begin van de vorige eeuw. Onderhoud en restauratie wordt door de schippers zelf uitgevoerd op het aan de havenkom grenzende werfterrein.

Pal naast de Mallegatsluis staat het schipperswachtlokaal ‘t IJsselhuys, dat dienst doet als museumhavencafé. Op zoek naar een nieuwe uitbater ontmoette het museumhavenbestuur Dick Winkelman, bij velen in Gouda beter bekend als de man van Dick In Orde.

Dick runde 20 jaar lang zijn cafetaria/catering bedrijf in winkelcentrum de Heester. De Iaatste 10 jaar deed hij de schoolcatering in het Antonius-College, in combinatie met bedrijfscatering. April jongstleden hoorde Dick dat het bestuur op zoek was naar een nieuwe beheerder. Na een aantal positieve gesprekken besloot hij om de uitdaging op te pakken en om het Museumhavencafé weer het kloppend hart van de haven te laten worden. In het café komen cultuurhistorie, varend erfgoed en schipperslatijn bij elkaar: een combinatie waar Dicks duurzame horeca naadloos bij aansluit. Het gebouw ademt als het ware nog de geur van taan, lijnolie en pijptabak. Bekende historische Goudse figuren zoals Erasmus, Coornhert en Leo Vroman hebben in dit gebied hun voetstappen liggen en Simon Carmiggelt situeerde er een aantal van zijn kronkels.

In mei krijgt het monumentale pand een opknapbeurt. Dan gelden beperkte openingsdagen. De hemeivaartsweek en het Pinksterweekend is het café dagelijks geopend, evenals het laatste weekend van mei. In juni hoopt Dick van dinsdag t/m zondag open te gaan. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur.

Op de kaart staan fairtrade gecertificeerde vis, gedeeltelijk biologische producten en producten uit de streek en van het seizoen.

Geschiedenis, kunst, muziek en straattheater komen ook ruim aan bod. De feestelijke opening vindt plaats op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni (tegelijk met de drakenbootregatta).

Inlichtingen: dick@duurzamewinkelman.nl

1 Reactie

  1. Een mooi, enthousiasmerend verhaal!

    Beantwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.