Het gemiste kranten artikel

Het gemiste kranten artikel

Om nog onbekende redenen heeft de Goudse Post het artikel op 23 oktober niet geplaatst. Om het toch publiek te maken publiceren we het hier op het blog.
Normaal gesproken zou het artikel verspreid worden onder 40.000 Gouwenaren. Help mee en deel het bericht via social media, email, of print ‘m uit.

Share
1572 was een belangrijk jaartal in de Goudse geschiedenis: de inval van de geuzen in de stad. Het gevolg van deze daad is het verlies van de tolerante houding tegenover katholieken. Hetzelfde jaartal geeft ook het begin van de Barok aan, een stijlperiode in de muziek die zou duren tot ongeveer 1750. Wat de Barok kenmerkt is niet een specifiek stijl maar eerder een reeks bijzonderheden. Misschien is de Barok wel de belangrijkste verandering in de muziekgeschiedenis. Grote veranderingen; niet alleen de Gouwenaar zag zijn wereld veranderen, de muziek spiegelde al die veranderingen van de maatschappij en veranderde mee. In het begin van de Barok, rond 1570 was er in een muziekstuk maar één melodie en die diende als basis, in tegenstelling tot de renaissance (de periode voor Barok) waar men meerdere melodieën gebruikte. Dit nieuwe kenmerk is duidelijk herkenbaar in de composities van Claudio Monteverdi (1567-1643). Rond 1650, na het einde van de Tachtigjarige Oorlog, was muziek voorbehouden aan de adel en gegoede burgerij. Vele adellijke families hadden de rol van mecenas; zij stelden geld beschikbaar voor het behoud van kunst. In Gouda zorgde de toenemende welvaart ook voor meer aandacht voor sociale problemen. De Regenten van de stad stichtten weeshuizen en kleedden de wezen in het rood en wit, de kleuren van de stad. In de muziek werkte Jean Baptiste Lully (1632-1687) aan zijn dertig balletten die de manier van dansen aan het Franse hof ingrijpend zouden wijzigen. De dood van Johann Sebastian Bach in 1750 betekende het einde van de Baroktijd. In Gouda bouwde de adel in die tijd stadspaleizen aan de Oost- en Westhaven (een mooi voorbeeld is Westhaven 52), werd Anna van Hensbeek geboren en zorgden honderden pijpenmakers samen voor miljoenen Goudse pijpen.
Dit artikel beschrijft in het kort 180 jaar geschiedenis, om aan te geven hoe divers de muziek van de Barok is. De moeite waard om eens te beluisteren.

Op vrijdag 25 oktober van 15:00 tot 16:00 is er een gratis concert in het Huis van de Stad, georganiseerd door stichting Musecology. Deze dag spelen Eelco Kooiker en Wendy Wouters werken uit de Barok.
Eelco Kooiker studeerde aan het Brabants conservatorium Tilburg en haalde zijn diploma in 2007. Wendy Wouters studeerde aan het conservatorium in Utrecht en haalde haar master titel in 2000. Beide musici hebben een lange en diverse staat van dienst in diverse ensembles. Entree is zoals gebruikelijk gratis, uw donatie achteraf is echter welkom.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.