Goudse Post 28 augustus ‘Grote zorgen over de culturele paplepel’

Goudse Post 28 augustus ‘Grote zorgen over de culturele paplepel’

Binnenkort begint Stichting Musecology met een nieuwe serie ‘Muziek aan de Bar’ en matinees in het Huis van de Stad. Een vooruitblik door organisator Olaf Hornes.

GOUDA – Met de paplepel ingegoten, jong geleerd oud gedaan. We kennen ze allemaal wel deze twee spreekwoorden. Door kinderen van kleins af aan kennis te laten maken met ons eten, hopen we dat we ze opvoeden tot volwassenen met een grote diversiteit aan mogelijke maaltijden. Echter, niet alle kinderen groeien op tot alleslusters. Met dit in het achterhoofd zou ik willen dat we eens kijken naar de culturele ontwikkeling van onze kinderen, met name op het gebied van muziek. Dat we kinderen van kleins af aan moeten leren over de diversiteit van muziek en cultuur. Anders is er straks niets meer over dan iedere dag patat en bij bijzondere gelegenheden naar de ‘Mac’, om bij de vergelijking met eten te blijven. Ik maak me zorgen over de culturele paplepel. Net zoals we kinderen moeten leren eten, moeten we onze kinderen ook leren kijken en luisteren. Dat is niet alleen een zaak van de school die met krimpende budgetten voor culturele vorming maar moeizaam zelf verder komt dan wat culturele televisieprogramma’s tonen en bespreken tijdens de les. Net als onze tafelmanieren een deel van onze cultuur zijn, zo moet ook muziek en kunst een deel zijn van de opvoeding. Met Stichting Musecology ben ik bezig dit ook mogelijk te maken. Met laagdrempelige concerten zowel in het Huis van de Stad als “aan de bar” laten we alle Goudse kinderen, groot en klein proeven van een stuk cultuur. Het nieuwe seizoen begint op 21 september “aan de bar”, gevolgd door een matinee op 27 september in het Huis van de Stad. Het matinee is de offi ciële opening van het nieuwe seizoen en wordt dan ook door onze wethouder van cultuur officieel geopend. Wilt u meer weten over de artiesten die zullen optreden, de toegankelijkheid of het werk van de stichting? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief op www.musecology.nl.

Tot slot: cultuur dat zijn wij, wat we doen, hoe we leven. Kunst is wat we vanuit die cultuur maken, laten we de culturele paplepel achterwege, dan is het snel gedaan.

Share

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.