Boekrecensie “In 10 stappen van mijn schulden af, voor ondernemers”

Vandaag heb ik voor Hallo van de Kamer van Koophandel weer een boekrecensie geschreven. Hier is de tekst en een link naar het artikel:

http://hallo.kvk.nl/hallo/welkom/hallo_boekrecensies/b/weblog/archive/2012/10/14/boekrecensie-in-10-stappen-van-mijn-schulden-af-voor-ondernemers-van-drs-wim-a-schipper.aspx

Er is maar een nadeel aan het e-book “In 10 stappen van je schulden af”: het is niet tastbaar.De inhoud, aan de andere kant, is zeer concreet. Een duidelijk stappenplan biedt de ondernemer een steun in de rug.

Door snel inzicht over de bestaande schulden, en de mogelijke oplossingen aan te geven, kun je als ondernemer gericht bezig zijn met het oplossen van je problemen. 10 duidelijke stappen die je kunnen helpen. De auteur, Wim A. Schipper, gaat er terecht van uit dat het een eigen keuze is. Dat er al bevestiging is van de schulden en dat de ondernemer die ook wil oplossen.

Als ervaringsdeskundige, ik heb eens in zeer zware financiële problemen verkeerd, deel ik de mening van Wim A. Schipper dat het oplossen van de problemen via dit boek mogelijk moet zijn. De meest belangrijke les is al in het eerste hoofdstuk te vinden; Verander je leven, leer omdenken en wees eerlijk over de puinzooi die je voor je ziet.

Vervolgens voert Wim A. Schipper de lezers puntsgewijs naar de oplossing, die je als ondernemer, zoals blijkt, altijd al in je had. Destijds, toen ik mij gesteld zag voor een soortgelijke “onmogelijke” opgave, zoals de schuldpositie vaak wordt gezien, had ik jammer genoeg niet de luxe van dit handboek.

Ik ben blij dat ondernemers die nu voor dezelfde opgave staan kunnen steunen op dit belangrijke werk.

Eerlijk gezegd denk ik dat dit boek meer is dan een handleiding om van je schulden af te komen. Het beschrijft een basis voor “best practice” ondernemerschap, voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, want ook je gezin vormt een maatschappij, en matigheid. Ooit waren er “algemene ondernemersvaardigheden” als basis voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Tegenwoordig kan iedereen vrij een bedrijf opstarten. Ik pleit er dan ook voor opnieuw te toetsen of de ondernemer wel een “ondernemer” is met dit handboek als basis.

Wim A. Schipper is er zeer wel in geslaagd niet neer te kijken op de ondernemer met zijn hulpvraag. Zijn plan toont een oprechte uitgestoken hand om samen de problemen op te lossen.

Achterin het boek zitten stickers, gebruik deze om het financiële probleem op te delen als blokken van een “volwassen” blokkendoos om als lijdende ondernemer kinderlijk eenvoudig opnieuw je leven op te bouwen.

Wim A. Schipper, bedankt voor het schrijven.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.